İnək südü protein alerjisi (GPA), inək südünə qarşı dözümsüzlük və laktoza qarşı dözümsüzlük arasındakı fərq nədir?
- Ağızda şişlik.
- Çətinliklə udmaq.
- Bulantı və qusma.
- Şiddətli ishal.
- Yeməkdən imtina.
- Yetərsiz kilo.
- Keskin kolik.
- Nadir hallarda ölümcül ola bilən anafilaktik şok.
İnək südünün dözümsüzlüyü - tərkibindəki komponentlər və ya bədəndəki birləşmə (yağ, protein) zəif həzm edildiyi bir vəziyyət. Müxtəlif simptomlarda (orta dərəcədən ağıradək) özünü göstərir - dəri döküntüsü, həzmsizlik və tənəffüs problemləri:
- Egzema - yumşaqdan mülayim dərəcəyə qədər.
- Bez dermatiti.
- Bağırsaq disfunksiyası.
- Qazın əmələ gəlməsi.
- Meteorizm.
- Qəbizlik.
- ishal.
- Kolik.
- Burun mukozasının qızartı və ağciyərlərin iltihabı.
Laktoza qarşı dözümsüzlük, süddəki əsas karbohidrat zəif sindirildikdə meydana gəlir. Laktoza və ya süd şəkəri ana südü də daxil olmaqla bütün məməlilərin südündə olur. Laktoza həzm edilməsi bir çox hallarda əlavə qidalanma və əlavə qidalanmanın başlaması ilə baş verir və aşağıdakı simptomların olması laktaza çatışmazlığı diaqnozunu əsaslandıra bilər. Qarın kolikası və yastılıq.
- Mədə və bağırsaq traktında qazların yığılması.
- ishal.
- Bulantı
- Qarın içərisində qabarma.
- Qusma.
Belə bir diaqnoz ümumiyyətlə fermentlər və ya xüsusi bir terapevtik pəhriz (laktoza qarşı qarışıqlar) deməkdir. Unutmayın ki, yalnız təcrübəli pediatr düzgün diaqnoz qoyacaq və bu simptomları müalicə etmək üçün lazım olan yeməyi seçməyə kömək edəcəkdir.
